Consumul nostru de curent este măsurat cu un contor pe care ni-l montează la intrarea în locuință distribuitorul de energie electrică.
Există mai multe tipuri de contoare. Iar unele dintre ele sunt complexe și au funcții diverse.
Dar dintre toate, însă, pe noi, consumatorii casnici, cel mai mult ne interesează măsurarea cantității de curent, numită de specialiști ”energie electrică activă”.
De regulă, de citirea contorului se ocupă distribuitorul. Dar putem și noi să citim contorul, ca să verificăm dacă e corect consumul pe care acesta ni-l măsoară.
Iată de unde să începem:
- contoarele vechi, electro-mecanice, au un afișaj care amintește puțin de al unui apometru. Consumul nostru, măsurat în kWh, e indicat de un număr cu mai multe cifre încadrat într-un chenar. Pe măsură ce consumăm curent, acel numărul de kWh crește. Așa că dacă citim contorul regulat – să spunem la aceeași dată din luni succesive – aflăm câți kWh am consumat. De regulă, nu se ține cont de cifra încadrată în roșu, în chenar.
- contoarele electronice (la acest moment, cele mai răspândite în casele noastre) afișează mai multe tipuri de informații. Aceste informații pot fi diferențiate între ele pentru că apar însoțite de un cod.
- La fel se întâmplă și la contoarele smart, care comunică în permanență cu dispeceratul distribuitorului de energie electrică și cu ajutorul cărora putem afla în timp real cât consumăm.
În concluzie, cu un minim de informații și instruire, putem afla de la contor câtă energie activă am consumat.
E dreptul nostru să facem citiri de verificare, așa că distribuitorul n-ar avea niciun motiv să nu ne ajute să înțelegem cum să procedăm.