CE SUNT PIERDERILE DE ENERGIE IN MODUL STAND-BY?
Energia in modul stand-by este energia electrica consumata de aparatele §i echipamentele electrice cand acestea sunt oprite de la comutatorul off sau cand nu i§i indeplinesc functiile pentru care au fost create. Aceasta energie este consumata de echipamentul energetic (cutiile negre care transforma c.a. in c.c.- uneori denumite „vampiri” ), circuitele §i senzorii necesari in receptionarea semnalului de la telecomanda, tastaturi §i ecrane inclusiv diverse lumini, LED-uri etc. Consumul de energie in modul stand-by este de asemenea datorat circuitelor care continua sa fie alimentate chiar §i atunci cand aparatul este “off”.
Deoarece aceasta energie este consumata de aparate cand acestea nu i§i indeplinesc functiile pentru care au fost create, ea este considerata ca o pierdere de energie. Dar, pentru anumite aparate, cum ar fi echipamentul de retea de lucru §i dispozitivele de tipul sistemelor de alarma, un anumit consum de energie, chiar §i in modul stand-by, este inerent.
DE CE SUNT IMPORTANTE PIERDERILE DE ENERGIE IN MODUL STAND-BY?
In conformitate cu masuratori recente in cca. 1.300 de gospodarii din intreaga UE, media consumului de energie electrica anual in modul stand-by este de 169 kWh pe gospodarie, ceea ce reprezinta aproximativ 6,3% din consum de energie anual total pe gospodarie. Consumul de energie anual in modul stand-by pentru toate gospodariile din cele 27 de state membre ale UE insumeaza cca. 43 TWh §i este responsabil pentru circa 19 milioane tone de CO2 pe an. Consumul anual de energie in modul stand-by al tuturor aparatelor de birou folosite in cele 27 de tari membre UE este estimat la 9 TWh. Oricum, consumul de energie in modul stand-by este responsabil pentru circa 1% din emisiile globale de CO2.
Conform Agentiei Internationale pentru Energie, pana in anul 2030, 15% din consumul total de energie electrica al aparatelor din Europa ar putea fi in modul stand-by.
CUM SE POT IDENTIFICA PRODUSELE CARE CONSUMA
ENERGIE IN MODUL STAND-BY? Aproape orice produs alimentat din exterior cu energie electrica, care are telecomanda, ecran (inclusiv un LED), sau acumulatori va consuma in continuu energie. Uneori nu este niciun semn evident de consum continuu de energie electrica §i, pentru siguranta trebuie sa se masoare.
CUM POT REDUCE CONSUMUL DE ENERGIE IN MODUL STAND-BY IN GOSPODARIA MEA?
Daca nu folositi in mod frecvent un aparat, scoateti-l din priza.
Utilizati un prelungitor de comutare pentru grupuri de calculatoare sau aparate video. Astfel puteti anula orice consum dintr-o singura mi§care. Sau, chiar mai bine, instalati un sistem automat de oprire a alimentarii cum ar fi “Auto-Power Off Plug”, din care, in Danemarca, au fost deja instalate peste 1 milion de bucati (producator: www.savepower.eu).
Cand cumparati, cautati produse cu consum de energie in modul stand-by redus. (Intrebati o persoana de la vanzari!) Produsele ENERGY STAR au un consum de energie in modul stand-by redus.
Multe produse din gama A/V (Audio-Video) sunt interconectate folosind HDMI (High Definition Multimedia Interface), cabluri de conexiune digitala care transporta date audio §i video in format digital. La ultima generatie de echipamente, aceste cabluri asigura §i controlul modului stand-by al produselor interconectate, utilizand sofisticatul protocol CEC (Controlul Electronic al Consumului). Acest tip de interconectare a echipamentelor cu HDMI §i CEC ofera cel mai scazut consum de energie in modul stand-by pentru echipamente conectate automat. Nimic nu poate fi lasat in functiune din gre§eala! Astfel, de exemplu, daca aparatul TV este in modul stand-by, HDMI-CEC va trece in stand-by in mod automat §i DVD player-ul, DVD recorder-ul, Set Top Box §i amplificatorul de sunet, cu exceptia situatiei in care nu a fost altfel programat.
Inchiriati sau cumparati un wattmetru ieftin, masurati consumurile de energie al aparatele din casa dvs. cand ele sunt in modul standby §i inchideti de la butonul „off” toate aparatele cu cele mai mari consumuri. Veti fi cu siguranta surprin§i de ceea ce veti descoperi §i acest exercitiu va face posibil sa recuperati din economii costul aparatului sau al inchirierii lui.
Cercetari punctuale sugereaza ca o abordare informata §i agresiva poate reduce consumul de energie in modul stand-by cu circa 50%.
Recomandari generale la cumpararea aparatelor
Aceasta bro§ura se concentreaza numai pe consumul de energie electrica al aparatelor din gospodarie in a§a numitele „moduri de functionare cu consum redus de energie” (off, stand-by, stand-by activ etc.). Dar, pentru majoritatea aparatelor, este mult mai important consumul de energie in timpul functionarii.
Pentru cele mai bune §i actualizate informatii referitoare la achizitia de aparate noi, va indicam paginile de web ale proiectului Topten, care ofera o selectie a celor mai bune aparate din punct de vedere energetic, www.topten.eu .
Informatiile sunt adresate consumatorilor (poze, functionare, preturi, calcul facil, accesibilitatea in tarile lor), este neutru ( fara influente din partea producatorilor), exigent §i transparent (metodologia de selectie este explicata online). Din luna mai 2009, 12 website-uri prezinta peste 100 de categorii de produse.
CE FACE COMISIA EUROPEANA?
Din perspectiva Directivei privind Produsele Consumatoare de Energie (EuP), Comisia a stabilit limite maxime pentru energia electrica (pasiva) consumata in modul stand-by. Obiectivul cerintelor de eco-design pentru modurile standby §i off este de a asigura cel mai scazut consum de energie la functionarea in modurile stand-by §i off a aparatelor electrice §i electronice din gospodarie.
Cerinta principala este:
MODUL | LIMITA anul 2010 | LIMITA anul 2013 |
(W) | (W) | |
Off | 1 | 0,5 |
Stand-by aparat fara ecran | 1 | 0,5 |
Stand-by aparat cu ecran de informare | 2 | 1 |
Mai mult, din 2013 echipamentul va trebui sa posede functia de “Power Management”, care comuta echipamentul pe modul off sau standby in cea mai scurta perioada de timp (in functie de utilizarea echipamentului).